Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

lördag 21 november 2009

Klimatförändringen beror på oss alla! Fattig som rik.

Lina, vår vofsing kliar sig i morgonsolen. Mina klängrosor är överfyllda med knoppar i den 11 gradiga värmen och det är den 21 november klockan 09.30 år 2009.
Om tänker oss ett rum på 60 kvm och fyller det med 5 personer, då stiger värmen i rummet. Tänk om placerar 30 personer i samma rum, då blir det svettigt.

Vårt kära klot befolkas ständigt av fler och fler människor. Samma klot men med fler som behöver mat, vatten och ström.

Jag ser dessvärre ingen lösning på detta problem. Dels vill fler och fler kineser ha en bil och i samma andetag är våra Saab arbetare glada för varje bil de kan sälja. Fiskare investerar i större och större fiskebåtar och vill ha mer och mer fisk att sälja.

Tänk den dagen varje kines vill ha ett glas mjölk varje morgon. Hur många kor behövs då? Om alla i Pakistan vill ha en dräglig tillvaro med bil, kylskåp och ett glas mjölk.

Alla människor vill ha ett jobb och helst ett som genererar en massa pengar så att de kan förgylla sin tillvaro. Hur ska det gå då?

Rysslands befolkning vill också ha en bra liv, grönsaker, kött och mjölk. Sist men inte minst Afrikas 52 stater är fyllda med människor som vill överleva!

Jordklotet förblir samma jordklot men vi människor har förändrats och med det har också klimatet förändrats.
Det kanske kommer att bli "vatten" som alla vill få tillgång till?

Ha en skön helg
Ramona

2 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Ja redan på 70-talet så var det överbefolkningen som var det stora problemet... men tyvärr så blir det fullkomligt människofientligt ifall vi i alla sammanhang ska sätta miljön före människan. Mörkgröna miljömänniskor gör det. Alltså det är som om vi var aliens, som har invaderat klotet. Ingår inte människor i miljön?

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

Precis så tänker jag också. Det känns så konstigt att lyssna på Miljöpartiets krumbukter om miljön när man bara behöver tänka orden "miljarder människor" för att begripa att deras retorik är lika tom som en väderballong!