Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 12 november 2009

Augustpriset är det finaste litteraturpris i Sverige. Säger vem?



Frågan är vem som gynnas av detta litteraturpris? Och hur går det till? Vad kostar det? Och är det de bästa böckerna som vinner?

Det är svenska förläggareföreningen som instiftade priset 1989 och då först enbart för bästa bok inom skönlitteratur.

Tre år senare 1992 tillkom barn-och ungdomskategorin och fackböcker. Men mer eller mindre är det priset i skönlitteratur som får mest utrymme i media.

Vilka sitter i styrelsen för förläggareföreningen? Bland annat Dan Israel från Leopard förlag, Jesper Monthàn Bonnier förlagen, Eva Swartz Natur & Kultur, Ann-Marie Skarp Piratförlaget + några fler.

Samtliga ledamöter är från större förlag. Små göra sig icke besvär! ( och då menar jag inte mitt förlag det anses inte litet utan macromini)

Nominerade för priset i år ÄR och jag kan lika gärna säga vad jag tycker och det är att Augustpriset är rena rama hyckleriet!

Du är bara avundsjuk kommer en del säkert att säga. På det påståendet kan jag svara att det var jag innan jag förstod hur det går till, men nu när jag vet är jag inte avundsjuk utan mest förvånad över hur Sveriges media, förlagsvärld och bokhandel mer och mer liknar Italiens Berlusconi och att ingen reagerar. Är alla lika insyltade i varandras bagerier?

Att anmäla en titel kostar förlaget 700:-. Av varje titel ska förlaget skicka fem exemplar. Om förlaget har en titel som blir nominerad ska förlaget själv bekosta biljetten till middagen på Berwaldshallen, resa och hotell i Stockholm för författaren. DYRT!
Av de sex nominerade böckerna i kategorin skönlitteratur är tre Bonniers och tre Norstedts.
Och dessa två förlag brukar för de mesta vinna varannan gång som för syns skull!

I kategrin facklitteratur är det aningen mer blandat men även här har Bonniers två av sex. I barn- och ungdomskategorin har Bonniers en av sex och Norstedts två (Raben & Sjögren tillhör Norstedts).

Totalt har det skickats in 354 böcker á 700:- = 247 800

Då har jag inte räknat in de 560 bidrag som skickats in av ungdomar eftersom jag inte vet om de betalar något för att skicka in en bok. Det står inte något om detta på hemsidan. Om inte annat så tjänar Svenska förläggareföreningens samarbetspartner Posten några kronor.
Hur kommer det sig att av närmare 800 förlag i Sverige finns det bara ett fåtal förlag vars böcker anses vara värda ett pris?

I vilket fall som helst är det prisutdelning den 23 november och där finns all riksmedia som naturligtvis skriver och berättar om vinnarna i radio och tv.

Detta pris gynnar naturligtvis de största förlagen som i sin tur kan kränga ännu fler böcker ut till bokhandlarna som vackert får stapla böckerna i hundratal på bästa säljyta och du som kund kommer precis som jag själv gjorde en gång, ledas som i koppel till hyllorna och ställa dig i kön till kassan.

Prisad vare GUD här kommer skatteåterbäringen!
(Kanske de stora förlagen tänker, hahahaha!)

Tjongalong!

Ramona


Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet, Älskling, vi blir inte med barn låna som e-böcker, pocket eller inbunden på Sveriges samtliga bibliotek och naturligtvis även att köpa hos en bokhandlare nära dig. Läs mer om böckerna här!

7 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Jag tror inte att du är avundsjuk. Detta är en hierarki med mycket strikta regler. Och håller man sig inte innanför dem så blir det inget. Det är i samma andas barn som Stora Journalistpriset eller Nobelpriset i litteratur.

Alltså vi lever i ett litet land och naturligtvis kan inte andra än de som känns till i den inre kretsen komma i fråga. Och smaken är som baken delad, men det finns ändå något slags konsensus om att det finns en viss god och godkänd smak... själv tänker jag tacka nej till Nobelpriset ifall det av någon underlig anledning skulle uppenbara sig på min himmel... ;)

Jag tror det var Sartre sist som gjorde det. Gillar inte honom så särskilt, men tyckte det var strongt att tacka nej...

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena

Du har rätt jag är inte avundsjuk utan löjligt nog förvånad vilket jag inte heller borde vara.

Det var som Ulf Nilson sa en gång till mig: Ramona, Sverige är en ankdamm! och hur rätt hade inte Ulf med tanke på att i TV3 kommer självaste Anna Anka att hålla hov under julen. Jösses vart är detta land på väg?

Är det inte bättre av vi anekterar Sverige till Italien bums?!

Raipe sa...

Sjuhundra spänn och fan, man måste betala sin egen tågbiljett. Och hela fem stycken böcker. Otroligt! Vem har råd med det? Alla som har råd att ge ut böcker, skulle man väl kunna säga.

Hoppas dom ger nobelpriset till AH Rudberg nästa år (det kan väl hända nu när Obama fick fredspriset, tycks vara rena lotteriet), då ska vi se om hon tackar nej.

Ramona Fransson sa...

Hej Raipe,

Ja, det hade varit riktigt roligt om Ann Helena fått Nobelpriset i litteratur.

Förlaget betalar 700 kronor för en titel men måste skicka 5 gratis exemplar till juryn som ska läsa dem. Posten tjänar, svenska förläggareföreningen tjänar och de stora förlagen tjänar pengar.

Vem som är förlorarna? De små förlagen och alla som går i koppel!

Magnus sa...

Du ju ska snart hjälpa de små förlagen och de ännu mindre ensamma författarna att synas och få sälja lite mer.
Snart kommer www.wikiobook.se upp.

Gunnar sa...

Det var intressant att läsa. Och lite trist...
När det gäller sådana utmärkelser skulle man önska att det var oberoende institutioner som delade ut.
Det devalverar ju värdet på priserna kan man tycka.

Ramona Fransson sa...

Hej Magnus

Jajamensan och det ska bli hur kul som helst!

Hej Gunnar,

visst är det trist när man öppnar ögonen och upptäcker att himlen inte är blå utan grå?